29
August , 2015
Saturday

Ranska.net

Ranskalaisten ja suomalaisten kohtaamispaikka verkossa

French with Vincent

Apprenez le francais avec Vincent

Les comptines de la grenouille

Vous êtes prêts à chanter ?

Imagiers.net

Découvrez Imagiers.net

Vous aimez les ecards ?

Pour tout leur dire...

Vous aimez les ecards ?

Pour tout leur dire...

Comptines pour tous

Envie de chanter ?

Kent

Posted by info2

Kääntänyt Johanna Hynönen

Kuinka päätit ryhtyä musiikintekijäksi?
Kun olin 14-vuotias, ostin ensimmäiset levyni (Creedence Clearwater Revival, The Who ja Johnny Hallyday, ranskalainen “rokkistaramme”). Kuunnellessani näitä levyjä ajattelin, että miksen minäkin? Ostin kaikista halvimman kitaran ja aloin soittaa.

Ketkä musiikintekijät tai taiteilijat ovat olleet merkittäviä Sinulle?
Monetkin. Se riippuu ajanjaksosta, mutta ainakin Gainsbourg, Dr Feelgood, Jacques Dutronc, David Bowie ja Jacque Brel ovat olleet tärkeitä. Ja myöskin Boris Vian, René Char ja Antonin Artaud, The Last Poets, afrikkalainen ja arabialainen musiikki…Joskus vaikutus koskettaa enemmän itseäni kuin tekemääni musiikkia.

Mitkä ovat hyvät ja huonot puolet työskennellä musiikintekijänä Ranskassa?
Hyvää on se, että meillä on menneisyydessä muodostunut aivan omalaatuinen musiikillinen tyyli, joka suo paljon mahdollisuuksia, ja on silti samalla riittävän yksinkertainen. Tämä on geeneissämme, kuten flamenco espanjalaisilla.
Huonoa on puolestaan se, että elämme menneessä emmekä yritä uudistaa sitä. Matkimme mieluummin kansainvälisten soittolistojen ykkösiä, koska se vaikuttaa houkuttelevammalta kuin omat juuret. Afrikkalaiset musiikintekijät ovat meitä avoimempia oman kulttuurinsa suhteen.

Millainen mielikuva Sinulla on Suomesta ja suomalaisista?
Valkoinen mielikuva, rauhallisuus ja vaitonaisuus kuin aurinko, joka säteilee jäällä.

Millainen mielikuva Sinulla on suomalaisesta musiikista?
Mielestäni teillä soitetaan radiossa samantyyppistä musiikkia kuin meillä! Ranskassa ei ole helppo kuulla suomalaisia artisteja. Tunnen vain kaksi nimeä: Heikki Sarmanto ja The Poppoo. Näin heidät esiintymässä Pariisissa. Kummatkin konsertit olivat tosi hyviä. Heikin kanssa aioimme kirjoittaa lauluja yhdessä, mutta emme löytäneet yhteistä aikaa, joten jätimme hankkeen sikseen.

Miten kuvailisit omaa musiikkiasi?
Kirjoitan lauluja, voisi sanoa että ne ovat “tämän päivän ranskalaista chansonia”. Sanoitukset ovat erittäin tärkeitä sekä yleisölleni että itselleni, mutta olen tarkka myös musiikkini suhteen. Toivon, että kappaleeni vetoavat myös ulkomaalaisiin. Vähän kuin amerikkalainen ja unkarilainen musiikki itseeni! Vaikka en ymmärtäisikään sanoja.

Oletko ajatellut muuttaa musiikkityyliäsi radikaalisti?
Olen jo tehnyt niin. Vuonna 1977 olin bändissä, jonka nimi oli Starshooter, ja teimme punkkia! Matka eilisestä tähän päivään on pitkä. Joskus teen musiikillisia kokeiluja. Vuonna 1998 tekin levyn, jonka nimi on “metropolitain” ja joka on enemmänkin sähköistä musiikkia. Vuotta myöhemmin esiinnyin ranskalaisen laulajan Enzo Enzon kanssa, teimme musiikkiesityksen, jossa oli steppausta ja tanssia…Nykyään kun sävellän ja kirjoitan uutta levyä, valitsen ennemminkin mielialan kuin musiikkityylin. Se on järjestelykysymys. En tiedä, mihin suuntaan lähden myöhemmin. Se riippuu ihmisistä, joita tapaan, matkoista, kaikesta ja ihan mistä sattuu…

Mistä laulusi kertovat?
Jo vuosien ajan olen yrittänyt olla kertomatta tarinoita. Ryhdyn kirjoittamaan ja kirjoittaessani laulua löydän sen, mitä mielessäni on. Lopulta se saattaa olla tarina tai vain tunne tai jotain ihan muuta. Olen itse ensimmäinen lukijani. Minusta on hauska rakentaa pieniä runollisia siltoja arkihuolien ja filosofisten teemojen välille.

Mikä on kappaleistasi oma suosikkisi?
Tänään kello 17.15 se on “A quoi rêvons-nous?” (Mistä uneksimme?) koska kun laulan sitä, uneksin. Sanat ovat yksinkertaisesti tunteita. Lavalla on helppo improvisoida ja joskus kappale kestää 20 minuuttia!

Käytkö usein kiertueella? Oletko mieluummin lavalla vai studiossa?
Olen aina mieluummin lavalla. Minusta tuntuu, että olen käynyt kiertueilla vuosien ajan, pitäen taukoja levyttääkseni uusia lauluja.

Mikä on lempihetkesi, kun valmistelet uutta levyä?
Laulujen kirjoittaminen. Kun olen aivan yksin kitarani kanssa, kuin laiva valtamerellä, ja löydän uuden sanaisen saaren, uuden musiikkitaivaan. Sellainen hetki on todella kaunis! Kaikki tuntuu mahdolliselta. Kuulen upeita asioita pääni sisällä. Ja sitten kestää tosi pitkään ennen kuin löytää sen uudelleen nauhalta.

Minkälaista musiikkia tai artisteja kuuntelet tällä hetkellä?
Riippuu tunteistani ja mielialastani. Se vaihtelee melko usein. Ostan paljon levyjä. Ennen kaikkea rakastan musiikkia joka yllättää, musiikkia, jota en ymmärrä ensimmäisellä kuuntelukerralla. Lalo Schifrin ja Esquivel pääsevät usein CD-soittimeeni. Saatan kuunnella kokonaisen viikon ainoastaan Jacques Breliä, Suzanne Vegaa tai Brian Enoa.

Sitten tyhmä kysymys…mikä on lempikappaleesi?
Ehkä Petula Clarkin “Downtown”, koska pidin hänestä kun olin pieni, ja nyt kun kuuntelen häntä, huomaan että se on todellakin hyvä laulu, tosi hyvin tehty.

Mitä mieltä olet säveltäjänä ja esittäjänä Internetistä?
Uskon, että löydämme ratkaisun tekijänoikeudellisiin kysymyksiin. Internetin ja kotistudion ansiosta on musiikin jakelu ulkomailla on helpompaa. Se on uuden ajan alku meille. Se on erittäin mielenkiintoista.

Käytätkö tietokonetta tai kotistudiota kun teet uutta kappaletta tai levyä?
Totta kai. Työskentelin vuosia henkilön kanssa, jolla oli tämäntyyppistä laitteistoa. Koska en enää työskentele hänen kanssaan, päätin ostaa tietokoneen uuden albumin tekemistä varten. Ensimmäiset päivät olivat melkoisen masentavia. En tiennyt millaista on työskennellä yksin koneiden kanssa…Halusin heittää kaiken ikkunasta ulos ja mennä itse perässä! Muutamien viikkojen jälkeen tilanne parani. Nyt tunnen itseni riippumattomammaksi ja luotan enemmän työhöni, koska hallitsen sen aiempaa paremmin.

Mitä tulevaisuudensuunnitelmia Sinulla on?
Uusi levy tulee ulos 22. lokakuuta. Aloitan kiertueen Ranskassa helmikuussa 2003. Minulla on konsertteja kolmen viikon ajan pienessä pariisilaisteatterissa, jonka nimi on l’Européen. Olen todella innoissani. Konsertoin myös Berliinissä (20-22 ja 23. marraskuuta) ranskalaisen laulajan Corinne Douaren kanssa. Hän on asunut Berliinissä jo viisi vuotta. Voin myös tulla Suomeen jos haluatte! Minulla on esityslista itseäni ja haitaristiani varten.

Haastattelu Vincent Lefrançois

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

                                                                                                                                                                                                   
Add to Google Reader or Homepage Subscribe in NewsGator Online Subscribe in Rojo Add to My AOL Add to netvibes Subscribe in Bloglines Add to The Free Dictionary Add to Plusmo Subscribe in NewsAlloy Add to Excite MIX Add to fwicki Add to Webwag Add to Attensa Receive IM, Email or Mobile alerts when new content is published on this site. Subscribe in podnova Add to Pageflakes 
    Loading...Recent Comments

Recent Comments

Legalzik

On Jan-24-2007
Reported by info2

Hubert-Félix Thiéfaine

On Jan-24-2007
Reported by info2

Michel Fugain

On Jan-24-2007
Reported by info2

Lady Laistee

On Jan-24-2007
Reported by info2

Menelik

On Jan-24-2007
Reported by info2

Recent Posts